De cito-toets

Beste Richelle,

Ik kom je blog tegen en het wakkerde weer iets in me aan. Een vuurtje wat kabbelde en weer wat wind nodig had 🙂 Waarvoor mijn dank !

Een aantal jaren geleden was ik energiek bewogen als bestuurslid binnen Hint Nederland en voorzitter Arie van Kessel van Hint Limburg had als directeur van verschillende basisscholen geconstateerd, dat diverse Hoogbegaafd geteste kinderen variabel scoorden op opeenvolgende citotoetsen.
Eenvoudige en gezamelijke conclusie toendertijd was, dat het onmogelijk is om met bijvoorbeeld een IQ van, zeg 145, het ene jaar minder intelligent als het eropvolgende jaar te zijn. Er volgde een terugkoppeling naar Cito, maar deze instantie wou er niets van weten aangezien er geen wetenschappelijk onderzoek aan verbonden was en het “slechts”een conclusie bleek te zijn van enkele Hinters.

Een wederkerend probleem van Hoogbegaafden is, dat “anderen”hen niet begrijpen, dus zeer verklaarbaar maar wel terdege problematiek bedelvend.

Zoonlief heeft afgelopen week een agressieve explosie gehad vanwege een cumulatieve combinatie van miskenning, pesterij, hoogsensitiviteit, kennishiaat en fixed mindset en gaat hiervoor mijns inziens disproportioneel bestraft worden (“Als slimmerik zou jij toch beter moeten weten”! ). “Zoonlief , pappa gaat zijn mond houden anders krijg je ook nog een beladen advies richting je vervolgopleiding.”
Ook hij scoorde lager als IEDEREEN verwachtte op zijn cito dit jaar. Zijn leraar overweegt nu VMBO advies terwijl hij een heel jaar oversloeg vorig jaar en meer dan gemiddeld scoort binnen de nieuwe groep in VIJF MAANDEN TIJD.

Wat zijdelings niet in de keuze voor het advies wordt meegewogen zijn de pesterijen die ten deel vallen als je als Nerd je eigen groep wilt verlaten om meer te willen en door de nieuwe groep als “Streber”wordt beschouwd (let wel bovenbouw Montesorri betreft groep 6 (overgeslagen), 7 (nooit in gezeten) en 8 (huidige groep).
We zouden in dit land, en zeker niet alleen voor hoogbegaafden, af moeten van het huidige onderwijssysteem waarin opgeleid word voor eenheidsworst. Ik ga 100% voor individuele leerlingtrajecten binnen de nieuwe initiatieven als Angora Roermond & Hyperion Lyceum.
Niet alleen beleidsmakers moeten wakker worden, schoolbesturen en directies horen er ook bij, maar meer nog de mensen die onze kinderen moeten begeleiden: de bovenwijzers ?!

Daarentegen droom ik nog steeds van een maatschappij waarin doktoren betaald gaan worden op basis van het aantal gezonde mensen die ze produceren en scholen op basis van individuele verrijking van onze jeugd.

We moeten afstappen van toetsen en onze kinderen van nu daadwerkelijk gaan voorbereiden op een wereld waarin zij binnen 10-15 jaar in gaan stappen. Gezien de huidige ontwikkelingen gaat die wereld er totaal anders uitzien als onze huidige. Ga daar verdorie eens op anticiperen in plaats van het lege gelul over toetsen welke slechts een momentopname impliceren.

Voor onze groeibriljanten,

Joep

P.S. http://www.hobega.nl/nl/blog/de-cito-toets

 


Comments are closed.